Tuesday, September 1, 2015

Kuah sate/ Kuah Kacang


½ kilo kacang mentah - digoreng dan tumbuk kasar
2 ketul gula melaka
Air asam jawa - 2 sudu asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan dihiris kemudian dikisar :

5 tangkai cili kering - dikisar saja
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia

Cara membuat kuah Sate Samuri

-Hiris semua bahan dihiris, kemudian goreng dan kisar halus. Cili kering xperlu digoreng, terus kisar saje.
-Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah.Kacau rata di dalam periuk.
-Masak sehingga mendidih.
-Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
-Kepekatan boleh diubah ikut citarasa. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
-Kuah kacang biasanya sedikit manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan sate ayam.
-Apabila mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik minyak sambil dikacau sekali sekala.

Mawar_Ungu

No comments: