Sunday, December 14, 2014

Assalamualaikum...

Baruni x sempat update utk checkup Ellisya 5 bulan. naik x byak mungkin sebab kurang minum susu. Ntah sbb apa Ellisya susah sgt minum susu. Bila pejam mata baru la nk minum, kalau dah sedar ja mesti tolak dgn lidah...x sedap ke Ellisya oiiii

Susu mahai tu syg oiii jgn bazir..kalau x mau mesti luah balik..haishhhh so kena tunggu lena juga la jawabnya.

Ni carta Tumbesaran Ellisya 5Bulan.


Lahir 1 Bulan 2 Bulan 3 Bulan 4 Bulan 5 Bulan
Berat 3.6kg 4.2kg 4.9kg 5.6kg 6.0kg 6.4kg
Panjang 49cm 53cm 54cm 58cm 61cm 64cm
Lilit Kepala 35cm 37cm 38cm 39cm 40cm 41cm
BMI 13.9 14.9 16.8 16.9 16.2 15.5

Sunday, November 30, 2014

NoV & DeC 2014

Salam Ceria & Salam 1 Malaysia……
Pejam celek pejam celek dah cuti sekolah…cepat betul masa berlalu..x sangka aku makin tua…huhu
Anak sulung aku dah nak masuk 17 tahun, tahun depan….xpe..usia hanya pada angka yg penting jiwa aku muda kan hehe

Dalam x diam..baby Lisya pun dah 4bulan setengah. Dan pandai meniarap dah.Mula meniarap masa 4 bulan.  Susu x berapa nk minum so aku mula ajaq dia makan bijiran. Nampak mcm dia suka tapi aku x bagi byk sbb dia belum capai 6 bulan lagi. Lani suka masukkan jari dalam mulut…biasanya 2 jari tapi kdg tu smpai 4 jari haishhhh anak mama ni..Skrg ni dah pandai..x boleh tinggal sorang2 mesti nk nanggeh, tu kalau Nampak kita renyeh bukan main smpai kaki tangan gedit2. Lani Lisya x suka baring. Dia suka duduk @ berdiri…bosan la tu.
Jadi aku mula bagi dia duduk dlm walker. Ada org cakap x bagus utk tulang belakang sbb lembut lagi…ermm x pe lah..insyaAllah x da apa2. Masa anak sulung & anak kedua pun aku ajar duduk masa usia mcm ni gak..lapik bantal kat depan supaya stabil.


Makin hari makin hepi aku dgn gelagat2 comel dia…senyuman dia, tangisan dia, jeritan dia semuanya menceriakan kami sekeluarga…..mama syg  SYAZZWINA SYAZZWANI SYAZZIERA !!!




Wednesday, November 12, 2014

Bubbly Baby Spa - 31/11/2014

Assalamualaikum....
kali ni aku nk story pasal Baby Spa. Ops baby pun ada spa ?? ya ada. Mula aku pun heran baby spa wujud utk apa ? kecik2 apa yg baby tau...bazir duit ja. Rupanya baby spa bukan utk bazir duit tapi byk manafaatnya kat situ...

Bila aku dah search tenet tgk ada byk kebaikan dan nmpak best aku pun call utk pertanyaan dan pendaftaran..masa aku call kebetulan Bubbly Baby Spa ada buat promotion hanya bayar rm48 utk swim & massage. So apa lagi...aku booking la date jumaat 31/10/2014.

Yg keciannya baby ellisya mcm panas badan ja. mayb aku suruh mak aku jgn mandikan dia harini sbb nk pegi swim. Tapi bila sampai ja..mood ellisya bertukaq jadi suram. nk nanggeh ja. Letak  mau. Angkat x mau. Ishh macam mana ni......badan pun macam makin panas je.

Pujuk memujuk last2 terburai gak lah baju dia semua...bila nk masukan pelampung ja..dia mula nanggis. mayb rasa rimas. Usaha memujuk masih diteruskan. Setel semua...mula nk masukkan dia dalam air. Perlahan lahan masukkan kaki...mudian hingga paras tengkuk...lepaskan..

Wah ellisya hepi..senyum ja..kodek2 dalam air. nampak dia enjoy sgt. Bertuah Ellisya..mama pun x penah masuk SPA...huhu

Cuba tgk foto2 ceria ellisya..kita yg tengok pun rasa best ja macam nk masuk gak dlm kolam tu...hehe


Ni kaunter Pendaftaran 

 cantik tempat dia..bersih

Ni bukan pekerja ye..ni anak sulung aku..jadi model jab. Yg kolam kecil tu utk baby <3bulan. kulit masih sensetif so x boleh bercampur sebab air dlm tu perlu ditukar utk setiap baby. Kolam besaq utk baby >6bulan - 3 tahun. Air akan ditukar setiap pagi sekali sehari. Sbb x dak org masa tu ellisya swim guna kolam besaq..bebas dan selesa..
Mula nk buka baju ja dan sebek..huhuhu

 First time swim...

 Ok baby...nk lepas ni

123..swimmmmm

video

video


 kodek2

 perati semua org

 Kak Ngah pun nk gak ker ?

 kak yOng & kak Ngah

 senyummmmm

 maktok yg sonok lebey hehe

 ada turtle la...

wah ada kawan..tapi kawan tu jerit x mau swimm...siann

Last kita massage pulak ye...mood dah tak ok..

Pampers ni beli dari SPA...nampak menarik dan berkuality..belum cuba guna lagi.

masa yang diambil lebih kurang sejam. 1/2 jam swim, 1/2 jam massage.

EKBAIKAN BABY SPA
Menurut kajian, bayi yang selalu didedahkan dengan aktiviti sihat seperti berenang dan bermain air dalam kolam akan membantu menyihatkan jangtung dan paru-paru, selain meningkatkan pertumbuhan minda.
Pada masa sama, ia turut meningkatkan sistem ketahanan dalam badan, membantu bayi mengenali sentuhan, pendengaran, kemahiran komunikasi dan baik untuk perkembangan serta pertumbuhan bayi yang lahir secara pramatang.
"Kebaikan urutan manja untuk bayi pula membantu dari aspek interaksi non verbal dan verbal, perasaan sayang dan meningkatkan keyakinan dan kepercayaan pada diri.
"Bayi yang selalu diurut juga akan mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, tidak mudah terekan dengan keadaan sekeliling mereka dan lebih rilek dan tenang," katanya.


*************************************************************************

Operation Hours:
10am - 7pm (Tuesday - Sunday and Public Holiday)

BUBBLY BABY SPA

B-1-9, Vantage Desiran Tanjung, 
Jalan Tanjung Tokong, 
10470 Tanjung Tokong
Pulau Pinang, Malaysia.
Tel : 04-898 2099 
Email : info@bubblybabyspa.com


Monday, October 27, 2014

cute image #






Majlis Anugerah Kecermelangan CLS 2014

Tahniah adk...sbb tahun ni pun dapat buat persembahan tarian. nampaknya 3 tahun berturut turut buat persembahan tarian..tahun ni tarian yg paling cantik...nanti mama upload video menari plak ye...

Tahun 2012 - Form 1





Tahun 2013 - Form 2



Tahun 2014 - Form 3


Crita Critu - Bertudung

Mai..mai..mai
Mai relax kat blOg ni….

Mai nak crita perihal kenduri dan kerenah 3 orang anak dara nih.

Baby Lisya ni baik sebenarnya sebab malam x bangun suruh bancuh susu. So pagi2 subuh dah bangun nak susu. Lepas kenyang x mau lena plak..asyik ajak bersembang huhu mama dah la ngantuk. Time cuti ni la nk bangun lewat kan…ishh ellisya ni. X tau nk buat apa..teringin nk wat perubahan hehe..selalu kan org kata dia cam hero..kali ni kita bagi jadi heroin lak..cari tudung lepas tu pakaikan kat Ellisya. Dia rimas juga Tarik sana Tarik sini..tapi pujuk2 nyanyi kat dia..bari dia hepi terus snap foto..cOmeyy takk ??

Yang kes ke-2 pulak cerita selendang…baru beli bayar pun belum dah wat balik hehe..tapi bab lilit2 selendang ni masalah skit dah la panjang. So anak sulung xcited nk lilit..mari kita tgk menjadi tak dia lilit….mama bukan x mau lilit takut terjeroqq lehiaq jenuhhh hehe.


Yang ke-3 plak..siap2 nk pegi kenduri kat dewan rescam. So sempat lagi melaram dlm bilik…
 ececece..prasan comey la tu ...uwekk

3 Puteri Jelutong (sorang mcm mami sorang mcm cina sorang mcm jepun)

 Alhamdulillah sejuk mata memandang...dari kecik dah belajaq tutup aurat


 4 branak pasan comey huhu


                                                
 control ayu plak...

 Ellisya gelak sonok....sampai terjelir lidah

 sama muka tak ?

caKK 

Ellisya main Playmate

kui...kui...kui...
Assalamualaikum warga blOg.....

Ellisya dapat playmate dari aunty Amy..cantik tak ? hehe berseri ellisya tidoq ataih tu..aku tgk mainan x cukup byk..aku tambah bear. baru besar dan panjang senang nk capai..haha..boleh beretoh muka..

Terkezut Ellisya

 mai la main sama2

Hi Bear...what is ur name ?? i'm Ellsiya